This page looks best with JavaScript enabled

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής - Από το θαύμα στο μυστήριο - Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

 ·   ·  ☕ 5 min read


Ο Μέγας Ιεροεξεταστής - Από το θαύμα στο μυστήριο - Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: Ὑπάρχουν τρεῖς δυνάμεις, οἱ μοναδικές τρείς δυνάμεις στη γῆ, ποὺ μποροῦν ἐσαί νὰ κατανικοῦν και να αἰχμαλωτίζουν τὴ συνείδηση αὐτῶν τῶν ἀδυνάμων στασιαστῶν, για χάρη τῆς εὐτυχίας τούς εἶναι: τὸ θαῦμα, τὸ μυστήριο, και το κύρος!

ΣΧΟΛΙΟ:
Ο Χριστός δεν ήρθε να σταυρωθεί και να αναστηθεί για να γίνουμε ευτυχισμένοι, ήρθε για να σωθούμε. Όλοι αυτοί που πρεσβεύουν την ευτυχία του ανθρώπου είναι οι πολλοί θαυματοποιοί του χθές, του σήμερα και του αύριο. Γνωστή εξάλλου η φράση “Η επιστήμη κάνει θαύματα”. Το πιο πρόσφατο θαύμα-απάτη που αποκαλύφθηκε είναι ότι με τα εμβόλια νέας τεχνολογίας δεν θα κολήσεις τους άλλους, θα αρρωστήσεις λιγότερο, ανο(η)σία αγέλης, κλπ, κλπ. Παλαιότερα έλεγαν για το θαύμα της βιομηχανικής επανάστασης και πως ο άνθρωπος θα εργάζεται λιγότερες ώρες, σήμερα μιλάνε για το θαύμα της τεχνητής νοημοσύνης και τον μετα-άνθρωπο. Αλλά οι πρόγονοί μας έλεγαν “πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χω­ρι­ζο­μέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται”.

Άλλοι μεγάλοι θαυματοποιοί, συμμορία απατεώνων που δεν μπορεί μάλιστα κανείς να τους αγγίξει γιατί είναι υπεράνω αρχών, θεσμών και κυβερνήσεων είναι οι τραπεζίτες. Αυτοί έχουν την αποκλειστική εξουσία να τυπώνουν χαρτί, να δημιουργούν ψηφιακό χρήμα πατώντας νούμερα στο πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή και κατόπιν να δανείζουν “αέρα κοπανιστό” με τόκο στα κράτη και τους λαούς. Μέγιστο θαύμα αυτό της εποχής μας, οι κορυφαίοι εξ’αυτών αποκαλούνται μάλιστα μάγοι των χρηματοικονομικών και μάγοι των χρηματιστηρίων.

Φυσικά ανέκαθεν υπήρχαν και οι θαυματοποιοί-ιερείς στις θρησκείες και στις σέκτες που εκμεταλεύονταν τους “πιστούς” και ακόλουθους. Σήμερα όμως είναι της μόδας και έχει γίνει λίγο-πολύ θρησκεία η προσκόλληση των οπαδών-πιστών στους διάσημους και κορυφαίους των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, κλπ).

ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ:
ο ἂνθρωπος δεν ἀναζητᾶ τόσο το Θεό ὃσο τά θαύματα. Κι ὃπως ὀ
ἂνθρωπος δεν εἷναι σε θέση νὰ ζήσει χωρίς θαῦμα, θα ἐπινοήσει γιά τὸν ἑαυτό του ἂλλα θαύματα, προσωπικά…

ΣΧΟΛΙΟ:
“πεφανέρωται δὲ τὰ θαύματα, τοῖς προσκυνοῦσιν, ἐν πίστει τὸ μυστήριον - Αίνοι Ήχος πλΑ”
Οτιδήποτε δεν μπορεί να καταννοήσει ο άνθρωπος με μόνη την λογική και τις αισθήσεις του αποτελεί ένα μυστήριο. Η πίστη στον τριαδικο Θεό, η ζωή του Χριστιανού είναι όλη ένα μυστήριο το οποίο όμως ξετυλίγεται σιγά-σιγά μπροστά στα μάτια της ψυχής του. Ο Χριστός αποκαλύπτεται, φανερώνεται αλλά και κρύβεται και απομακρύνεται.
Πλήρης διαστροφή αυτού του μυστηριακού τρόπου ζωής του Χριστιανού αποτελεί ο μυστικισμός με τα πολυάριθμα παρακλάδια του, γνωστικισμός, καμπάλα, σαηεντολογία, πνευματισμός-μέντιουμ, μασονισμός-τεκτονισμός και σατανισμός. Προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγούν και οι γνωστές ανατολικές θρησκείες (ινδουισμός, βουδισμός, κλπ).
Για αυτό και ο Αγ. Πορφύριος έλεγε:
“Υπάρχουν πολλά φώτα, που βλέπει κανείς και εντυπωσιάζεται, μα ένα είναι το φως το αληθινόν αξίζει να λατρέψει κανείς τον μόνον αληθινόν Θεόν, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν.”

ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ:
«Ἂν εἶσαι Υἱὸς τοῦ Θεοῦ; Πέσε κάτω ἀπὸ δῶ ψηλά, γιατί εἶναι
γραμμένο πὼς οἱ ἄγγελοι ἐχουν έντολή να Σε προστατεύσουν και να Σὲ Σηκώσουν στα χέρια τους, για να μην χτυπήσουν τά πόδια Σού κάτω, καὶ τότε θὰ μάθεις ἂν εἶσαι Υἰὸς τοῦ Θεοῦ, καὶ θ ̓ ἀποδείξεις ἔτσι τὴν πίστη Σού στὸν Πατέρα Σου»

ΧΡΙΣΤΟΣ: οὐκ ἐκπειράσεις Κύριον τὸν Θεόν σου (Λουκά 4, 12)

ΣΧΟΛΙΟ:
Με τα σημερινά δεδομένα αυτό θα λεγόταν αυτοκτονία και εκτός της απόγνωσης στα βαθύτερα αίτια είναι κρυμμένος ο εγωισμός του ανθρώπου. Η ζωή αυτή είναι δική μου, μου ανήκει και ότι θέλω κάνω με αυτήν. Ακόμα χειρότερα να θεωρήσουμε τον εαυτό μας εξ ορισμού, Υιό του Θεού επειδή βαφτιστήκαμε Χριστιανοί και να απαιτήσουμε την σωτηρία μας θαυματουργικώς. Αλλά “πίστις άνευ έργων νεκρά εστί”.
Ο Χριστός δεν κάνει θαύματα προς εντυπωσιασμό ή για να αποδείξει κάτι και κατά παραγγελία. Το θαύμα από τον Θεό ενεργείται σε συγκεκριμένο τόπο, χρόνο, με συγκεκριμένο σκοπό και τις περισσότερες φορές είναι προσωπικό βίωμα, συντελείτε δε πάντα προς το συμφέρον της ψυχής (των ψυχών), προς σωτηρία αυτών. Η ψυχή επιστρέφει μυστικά στον Θεό, αφού αποδεχτεί το κάλεσμα Αυτού και αναγνωρίσει Αυτόν ως δημιουργό και σωτήρα, διαφορετικά…

ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ:
Και εἷναι δυνατόν να εἷχες ἒρθει στ ̓ ἀλήθεια μόνον
στους ἐκλεκτούς και γιὰ τοὺς ἐκλεκτούς; Ἂν εἷναι ἒτσι, τότε ἐδῶ
ὑπάρχει ἓνα μυστήριο ἀκατανόητο γιὰ μᾶς, Καὶ ἂν εἶναι μυστήριο,
τότε ἒχουμε κι ἐμεῖς δικαίωμα νὰ πρεσβέυουμε ἓνα μυστήριο και
να κηρύττουμε ὃτι δεν εἷναι ἡ ἐλευθερη ἀπόφαση τῆς καρδιᾶς τους
το βασικό, οὔτε ἡ ἀγάπη, ἀλλὰ τό μυστήριο στο ὁποίο ὀφείλουν νὰ
ὑπακούουν τυφλά, ἀκόμη καὶ ἐνάντια στὴν συνείδησή τους.

ΣΧΟΛΙΟ:
Αυτή είναι και η μέγιστη πλάνη που βιώνει η κοινωνία μας, οι άνθρωποι σήμερα. Αντί να επιλέξουμε ελεύθερα τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό ως σωτήρα και Θεόν, επιλέγουμε ελεύθερα να υπακούμε τυφλά στα προστάγματα και τις επιταγές της άκρως μυστηριακής παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, των νεοεποχιτών, με φοβερή κατάληξη την φίμωση και αυτής της συνείδησής μας προκειμένου να επιτελέσουμε το έργο που πρόσταξαν τα αφεντικά μας, να αισθανθούμε αποδεκτοί εντός της ομάδος, πλήρως εντεταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο με ότι αυτό συνεπάγεται, ασφαλισμένοι από κάθε κίνδυνο, δικαιωμένοι στα μάτια των ανθρώπων, ισχυροί απέναντι στους αντιπάλους μας και τελικά επαληθεύονται τα λόγια του Κυρίου “πονηροί δὲ ἄνθρωποι και γόητες προκόψουσιν ἔπι τῷ χεῖρον πλανῶντες και πλανώμενοι (B΄ Tιμ. 3,13)”.

ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ:
Διορθώσαμε τον ἂθλο σου και τον στηρίξαμε στὸ θαῦμα, στὸ
μυστήριο καὶ στο κύρος. Κι οἱ ἄνθρωποι χάρηκαν πού τους
κατεύθυνανε ἐκ νέου σὰν κοπάδι καὶ πού ἒφυγε ἐπιτέλους ἀπό τις
καρδιές τους το τόσο τρομαχτικό βάρος ἐνός δώρου πού τους ἐφερε τόσα βάσανα. Κάναμε σωστά κηρύσσοντας και πράττοντας ἒτσι; Για πές!

Συνεχίζεται….

Share on

Αθανάσιος
WRITTEN BY
Αθανάσιος
Χατζής του Ιωάννη και της Χριστίνας