This page looks best with JavaScript enabled

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής - Το θαύμα - Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

 ·   ·  ☕ 3 min read


Ο Μέγας Ιεροεξεταστής - Το θαύμα - Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: Βλέπεις ὃμως αὐτὲς τὶς πέτρες στὴν ἄνυδρη γή; Μετάτρεψε τις σὲ ἂρτους κι ἡ ἀνθρωπότητα θὰ τρέξει πίσω σου σαν κοπάδι, εὐγνωμονούσα και ὑπάκουη, ἂν και αἰωνίως ἀνυσηχοῦσα ὃτι θα ἀποσύρης το χέρι σου και θα σταματήσουνε οἱ ἂρτοι»

ΧΡΙΣΤΟΣ: Ὁ δὲ ἀποκριθεὶς εἶπε· γέγραπται, οὐκ ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος, ἀλλ’ ἐπὶ παντὶ ῥήματι ἐκπορευομένῳ διὰ στόματος Θεοῦ» [Ματθ. δ΄1-4]

ΣΧΟΛΙΟ: Σήμερα ως κοινωνία και δυστυχώς και ως Χριστιανοί βιώνουμε το “ἐπ’ ἄρτῳ μόνῳ ζήσεται ἄνθρωπος”. Ο πολιτισμός για τον οποίο καυχώμαστε, τα τεχνολογικά θαύματα, οι περισσότερες επιστήμες είναι επικεντρωμένες στην ύλη ως να μην υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από αυτό που αντιλαμβάνονται οι αισθήσεις μας.

Τρέχουμε με ξέφρενο ρυθμό από το πρωί έως το βράδυ για να καλύψουμε τις ατέλειωτες ανάγκες μας ατομικές και οικογενειακές. Συνεπώς αν είχαμε κάποιον “Θεό” να μας παρεχει όλα τα υλικά αγαθά, να μας εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας, να σβήσει την ακόρεστη δίψα μας για επίγειες απολαύσεις είναι πολύ φυσιολογικό ότι αυτόν θα λατρεύαμε ως αληθινό Θεό. Θα είμασταν μάλιστα αιώνια ευγνώμονες που μας έλυσε το πρόβλημα της επιβίωσης και συγχρόνως απόλυτα υπάκουοι ως άλλα κακομαθημένα παιδιά προς ανόητους γονείς που δεν χαλάνε χατήρι.

Και ο μισόκαλος, ο μισάνθρωπος, είδε τον πόθο και την επιθυμία μας και ο Θεός παραχώρησε να μας πειράξει για τα καλά. Πήραμε με δόσεις, αγοράσαμε ως κακοί έμποροι τα πάντα σε τούτη την ζωή. Οι τράπεζες, οι ναοί του χρήματος, τα χρηματιστήρια, μας εξυπηρέτησαν και συνεχίζουν να μας εξυπηρετούν αδιάκοπα, και ύστερα ρουφούν το αίμα των δανειζομένων με τοκογλυφία. Ο πλασμένος για την αιώνια Ζωή ελεύθερος άνθρωπος, γίνεται υποχείριο του διαβόλου και των παθών του.

Ειδικά εμείς οι Χριστιανοί πουλήσαμε τα πρωτοτόκια της πίστεως μας αντί πινακίου φακής. Θυμηθείτε, τα δάνεια για μισθούς και συντάξεις, τις δόσεις 1η, 2η, 3η… για την υγεία μας, και τελικά προσφάτως καταθέσαμε και την ελευθερία μας προκειμένου να επιβιώσουμε.

ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: Ω, ποτέ δεν θα ταίσουν τους εαυτούς τους χωρίς εμάς ! Όσο θα παραμένουν, καμιά επιστήμη δεν θα τους δώσει ψωμί, αλλά θα καταλήξουν να την καταθέσουν στα πόδια μας τούτη την ελευθερία τους, και να μας πουν: “Υποδουλώστε μας καλύτερα, αλλά ταίστε μας”. Θα καταλάβουν επιτέλους ότι ελευθερία και επιούσιος άρτος εν αφθονία για τον καθένα δεν πάνε μαζί, διότι ποτέ, ποτέ δεν θα μπορέσουν μόνοι τους να το μοιραστούν μεταξύ τους ! Θα πεισθούν ακόμη για την ανικανότητά τους ναναι ελεύθεροι, όντας αδύναμοι, φαύλοι, τιποτένιοι και στασιαστές. Είναι φαύλοι και στασιαστές, αλλά στο τέλος θα γίνουν και υποτεταγμένοι. Θα μας θαυμάζουν και θα μας θεωρούν θεούς για το ότι, γινόμενοι ταγοί τους, συμφωνήσαμε να άρουμε την ελευθερία τους και να κυριαρχήσουμε επ’αυτών.

ΣΧΟΛΙΟ: Ζούμε την τελευταία πράξη του δράματος της ανθρωπότητας όπου στη σκηνή ετοιμάζεται να βγεί ο Αντί-Χριστός για να καταπλήξει τα πλήθη. Να ταίσει τους αχόρταγους, να ανακουφήσει τους σκλάβους. Οι άνθρωποί του εργάστηκαν αιώνες τώρα και εργάζονται σκληρά για τον ερχομό του. Προετοίμασαν άριστα την οδό της απωλείας, την έκαναν ακόμα πιο φαρδιά, την λείαναν για να γλυστράς όσο γίνεται πιο εύκολα.

Ίσως τελικά να γίνει κάτι και ο καλός Θεός να τους χαλάσει τα σχέδια, αλλά αυτό εξαρτάται και από την δική μας αγαθή προαίρεση, ποιος από εμάς θα ήθελε να ζήσει σε αυτήν την κόλαση επί γης που ετοιμάζουνε με τον απόλυτο έλεγχο των πάντων και τελικά το σφράγισμα των δούλων. Πόσοι από εμάς απομείναμε, πόσοι έχουμε παρησία στον Θεό, στην Παναγία και στους Αγίους να παρακαλέσουμε να ανακόψει ο Θεός τα διαβολικά σχέδιά τους έστω και προσωρινά.

Share on

Αθανάσιος
WRITTEN BY
Αθανάσιος
Χατζής του Ιωάννη και της Χριστίνας