This page looks best with JavaScript enabled

Γιατί (ΔΕΝ) φοράς μάσκα ;

 ·   ·  ☕ 4 min read


Γιατί (ΔΕΝ) φοράς μάσκα ;

Κάποτε, πολύ κοντά σε αυτό που ζούμε σήμερα, 2019, όταν δεν είχαν επιβάλει τα μέτρα να φοράς μάσκα, και όταν δεν είχε γίνει η μεγαλύτερη απαγόρευση κυκλοφορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ιστορία της ανθρωπότητας, λες και είχε πέσει πυρηνική βόμβα, οι “υγιείς” άνθρωποι ΔΕΝ φορούσαν μάσκα.

Τότε το ερώτημα από ενδιαφέρον ήταν “γιατί φοράς μάσκα”, και απαντούσε ο άλλος, έχω πρόβλημα υγείας, ή έχω γρίπη και φοβάμαι μην σε κολλήσω. Σήμερα ανετράπησαν τελείως οι όροι και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το ερώτημα αντι-στράφηκε στο “γιατί ΔΕΝ φοράς μάσκα”.

Δυστυχώς όμως, αυτοί που ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν τον νόμο κατά γράμμα για να προστατέψουν την κοινωνία, τον εαυτό τους και τους συμπολίτες τους, ή μήπως πρόκειται για την επιχείρηση, την θέση εργασίας και το περιβόητο πρόστιμο, αυτοί λοιπόν συνήθως δεν ρωτούν “γιατί ΔΕΝ φοράς μάσκα”.

Αυτοί όταν σε βλέπουν κατά πρόσωπο και δεν φοράς μάσκα, σε κοιτούν περίεργα πίσω από την μάσκα και σου λένε “που είναι η μάσκα σας”, “δεν έχετε μάσκα”, “πρέπει να φορέσετε μάσκα”, “βάλτε την μάσκα σας”, κλπ. Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάτι μέσα τους, τους προκαλεί να αντιδράσουν. “Δεν βλέπεις ότι όλοι φοράμε μάσκα εδώ (στο σχολείο, στο πλοίο, στο στρατό, στο φαρμακείο, στον χασάπη, στον μανάβη, στον μπακάλη….) δεν βλέπεις ; Δεν βλέπεις ότι εγώ που σου μιλάω μέσα από την μάσκα, φοράω μάσκα, άντε λοιπόν πάρε βάλε μάσκα γρήγορα και συμμορφώσου στους νέους κανόνες υγιεινής”.

Έχετε δοκιμάσει να πείτε σε κάποιον από όλους αυτούς δεν με ρώτησες “ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑΩ ΜΑΣΚΑ ;” !!!

Θα διαπιστώσετε ότι θα έρθουν σε αμηχανία, και ο λόγος είναι ότι τους επεβλήθη να φορέσουν μάσκα και το δέχτηκαν, το ίδιο πράττουν και οι ίδιοι προς τους συμπολίτες τους χωρίς να τους απασχολεί γιατί ο άλλος ΔΕΝ την φοράει και ποιοι λόγοι συντρέχουν. Το ζητούμενο είναι ένα να την βάλουμε όλο και περισσότεροι για να νοιώθουμε ότι είμαστε μέρος της “κοινωνίας” της μάσκας. Το ερώτημα βέβαια γίνεται πιο βασανιστικό αν μέσα τους αναρωτηθούν κάποτε “γιατί φοράνε μάσκα” τι, ποιος τους οδήγησε να πάρουν αυτήν την απόφαση.

Αυτή αγαπητοί μου αδερφοί είναι η ψυχολογία της μάζας και τα μεγάλα πειράματα με αυτήν. Δεν υπάρχει λογική, δεν υπάρχει ουσιαστική επιστημονική τεκμηρίωση και έρευνα, τα πάντα καταλύονται από τον μιμητισμό και τον συμπεριφορισμό (βλ. Behaviorism, Skinner, Operant Conditioning).

Μην γελιέστε ούτε ο κορονωιός θα φύγει, ούτε η μάσκα θα βγει από πάνω σας εφόσον δεχτήκατε να την φορέσετε. Η μάσκα είναι σημάδεμα, μαρκάρισμα, αυτά τα πρόβατα μας ανήκουν, είναι δικά μας τα κάνουμε ότι θέλουμε. Σύμφωνα με τον συμπεριφορισμό αρκεί μια τιμωρία (θα φάτε πρόστιμο, θα χάσετε την επιχείρηση, την δουλειά σας, κλπ), ή μια μικρή επιβράβευση, (μπράβο είστε υπάκουοι, προστατεύεται τους άλλους γύρω σας, κλπ) και αυτό ήταν έπαψες να έχεις πρόσωπο στην κοινωνία και για τους γύρω σου, μάλλον το είχες ήδη χάσει εδώ και καιρό.

Ας απαντήσω όμως στο αρχικό ερώτημα, “γιατί δεν φοράς μάσκα”. Καταρχήν ποιος είσαι εσύ που ελέγχεις τον άλλο γιατί δεν φοράει μάσκα, ποιος σε όρισε κριτή, επόπτη, ελεγκτή ; Και αντίστοιχα φυσικά ούτε αυτοί που δεν φορούν μάσκα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν αυτούς που την φορούν.

ὁ ἐσθίων τὸν μὴ ἐσθίοντα μὴ ἐξουθενείτω, καὶ ὁ μὴ ἐσθίων τὸν ἐσθίοντα μὴ κρινέτω· ὁ Θεὸς γὰρ αὐτὸν προσελάβετο - Ρωμ. 14,3.

Όπως λοιπόν εγώ δεν θα σε κρίνω γιατί την φοράς, έτσι και εσύ εξυπηρέτησε με χωρίς να ρωτάς γιατί ΔΕΝ την φορώ. Και αν θες να μάθεις τους λόγους υπάρχουν πολλοί, ιατρικοί, λόγοι συνείδησης, αντίληψης, πεποιθήσεων,….. διάλεξε και πάρε. Ποιος είσαι εσύ που θα κρίνεις τον άλλο ;

Καλή συνέχεια στον αγώνα μας, παρακάτω θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος των πράξεών μας….

Σχολιασμός


01: 2020-10-08 05:43:26

Σχόλιο στο Facebook: 10224101270868071_10224108204041396
Σήμερα Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020 δεν άφησε ο δάσκαλος να μπει το παιδί μου μέσα στο σχολείο επειδή είχε ξεχάσει να φέρει την μάσκα. Του εξήγησα ότι μπορεί να το αφήσει να μπει και θα πάω να την φέρω. Δεν γίνεται μου είπε έχουμε εντολές ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΠΕΝΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΤΟΥΣ.

Share on

Αθανάσιος
WRITTEN BY
Αθανάσιος
Χατζής του Ιωάννη και της Χριστίνας