Σωκράτης - Ο μύθος της πτερόεσσας ψυχής Μιλάει για την ψυχή που προσπαθεί να πετάξει, να ανέβει ψηλά για να ατενίσει την Αλήθεια!

Προσέξτε τώρα διάκριση, έρχονται οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας με τον φωτισμό του Αγ. Πνεύματος να μιλήσουν για μετατροπή των παθών και όχι εξάλειψη.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας, επειδή είχαν εσωτερική πείρα της ενέργειας των παθών, δέχθηκαν τον τριμερή χωρισμό της ψυχής, όπως τον δίδασκε ο Πλάτων. Έτσι, είναι καταγεγραμμένο στα κείμενα των Πατέρων ότι στο λογιστικό είναι οι λογισμοί και στο παθητικό μέρος της ψυχής, που χωρίζεται σε επιθυμητικό και θυμικό, ενεργούν τα πάθη - π. Ιωάννη Ρωμανίδης

«Όταν λέμε νέκρωσις των παθών, δεν εννοούμε την εξουδετέρωση των παθών αλλά την θέωση των παθών. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς το συζήτησε αυτό αρκετά με τον Βαρλαάμ» - π. Ιωάννης Ρωμανίδης

Πηγή: “Εμπειρική Δογματική τής Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας κατά τις προφορικές παραδόσεις τού π. Ι. Ρωμανίδη” Τόμος Β΄. Τού σεβ. Μητρ. Ναυπάκτου και αγ. Βλασίου Ιεροθέου.

Για αυτό δικαίως ο Σωκράτης για εμάς τους Χριστιανούς και ειδικότερα για εμάς τους Ρωμιούς-Έλληνες την καταγωγή είναι ο πρόδρομος του Χριστιανισμού.

https://www.youtube.com/watch?v=VkfXdjlM8Cw

Ο μύθος της φτερωτής ψυχής από τον πλατωνικό διάλογο Φaίδρο. Βίντεο από την ψηφιακή έκθεση «ο Πλάτων στο Μουσείον του» του ΙΜΕ.

Σχολιασμός


Και αυτή είναι η κορυφαία μάχη που δίνει ο άνθρωπος σε όλη του την ζωή, αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις, ο αόρατος πόλεμος. Τόσες και τόσες άχρηστες πολλές φορές πληροφορίες και γνώσεις παίρνουμε για τεχνολογικά επιτεύγματα και επιστημονικές θεωρίες. Τα βασικά γνωρίσματα της ψυχής για να μάθουμε περισσότερο πως λειτουργεί ο νούς, η διάνοια, κλπ δεν μας τα δίδαξαν, και σήμερα ακόμη δεν τα διδάσκουν στο σχολείο. Δυστυχώς επί το πλείστον τυφλοί δάσκαλοι που οδηγούν τυφλούς μαθητές…

Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης, σπουδαία μορφή της σύγχρονης Εκκλησιαστικής μας ιστορίας, όπως διαβάσατε παραπάνω συνοψίζει με άριστο τρόπο μέσα σε μια πρόταση τον τριμερή χωρισμό της ψυχής κατά τον Πλάτωνα και κατά τους πατέρες. Για εμένα προσωπικά όλος ο βίος του ανθρώπου κλεισμένος μέσα σε μια πρόταση.