O φιλέλληνας Joachim Starbati, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Tübingen στη εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά, «Νέοι Φάκελοι, 7/6/2010».

Στη συνέντευξή που έδωσε στη Σοφία Παπαϊωάννου, ο Joachim (Ιωακείμ) Starbati δεν έκρυψε τα λόγια του, αλλά μετέπειτα ο Sky απέσυρε το βίντεο του Starbatti από τις ιστοσελίδες του στο διαδίκτυο. Το παρακάτω απόσπασμα της ομιλίας του σώθηκε από την Μαρία Σεφέρου στο youtube

Σοφία Παπαϊωάννου: «Γιατί αποφασίσατε να κάνετε αυτήν την κίνηση εναντίον της Ελλάδας;»


Joachim Starbati: «Δεν πρόκειται για μια πράξη εναντίον της Ελλάδας, αλλά για μια πράξη για να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Η βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα, δεν βοηθά την χώρα σας αλλά τις τράπεζες. Έρχονται τα χρήματα στην Ελλάδα, τα παραλαμβάνει στην είσοδο ο πρωθυπουργός σας κύριος Παπανδρέου, διασχίζουν το “ελληνικό σπίτι” και από την πίσω πόρτα τα δίνει στις τράπεζες. Αυτή η βοήθεια προς τις τράπεζες και όχι προς την Ελλάδα καταστρέφει την Ευρωπαϊκή σταθερότητα.»


Σοφία Παπαϊωάννου: «Αυτό που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω είναι ότι στην Ε.Ε. ισχυρίζονται πως δεν πρόκειται για “εξαγορά”, αλλά για μια οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ορθοποδήσει.»


Joachim Starbati: «Εδώ πρόκειται για ένα παιχνίδι με τις λέξεις, στην πραγματικότητα πρόκειται για bail out, για διάσωση δηλαδή. Όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες, δεν ήταν απόφαση της Γερμανίας αλλά της Γαλλίας, και ο λόγος είναι ότι οι Γαλλικές τράπεζες έχουν πολλά συμφέροντα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Το θέμα είναι ότι δημιουργήθηκε ένα πακέτο σωτηρίας για τις Γαλλικές και τις Ελβετικές τράπεζες και όχι για τα κράτη που βρίσκονται από πίσω.»


Σοφία Παπαϊωάννου: «Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, και πάρουμε τη βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τι επιπτώσεις θα έχει αυτό για την Ελλάδα;»


Joachim Starbati: «Αυτό το πρόγραμμα λιτότητας θα ρίξει την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση, και η χώρα δεν θα βοηθηθεί στην πραγματικότητα.»

Συνταγματικές καταγγελίες στην Γερμανία

“Διάφορες συνταγματικές καταγγελίες έχουν κατατεθεί στη Γερμανία, οι οποίες αντιτίθεται στη συμμετοχή της χώρας στα Ευρωπαϊκα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ. “

  • Πέντε καθηγητές Πανεπιστημίων προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, μεταξύ αυτών και ο οικονομολόγος Γιόακιμ Σταρμπάτι, με σκοπό να κριθεί αντισυνταγματική η βοήθεια που δίνει η Γερμανία, αλλά και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα.

  • Ο Markus Kerber, καθηγητής δημόσιων οικονομικών και οικονομικών πολιτικών στο Πανεπιστήμιο Technische του Βερολίνου, κατέθεσε διάφορες συνταγματικές καταγγελίες εναντίον της Συνθήκης της Λισαβόνας, της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.