Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των Ελλήνων νευροχειρουργών

Της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΤΣΩΛΗ – ΤΟ ΒΗΜΑ Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

Αποσπάσματα αναφορικά με τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς και των ειδικών Βάσεων Δεδομένων για νευρολογικές παθήσεις

Πριν από 70 έτη ο διορατικός τότε καθηγητής Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης είχε «οσμιστεί» τη ραγδαία άνθηση που θα είχε ο τομέας της νευροχειρουργικής. Για αυτόν τον λόγο πιθανότατα κατέγραφε με κάθε λεπτομέρεια τα πεπραγμένα από τις πρωτοποριακές νευροχειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούσε για την εποχή του με τα πενιχρά μέσα που διέθετε, μολύβι και χαρτί, δημιουργώντας έτσι την πρώτη «βάση δεδομένων» στον τομέα της νευροχειρουργικής στην Ελλάδα. Σήμερα, επτά δεκαετίες αργότερα, οι έλληνες νευροχειρουργοί του θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός έχουν τη δυνατότητα- με τη χείρα βοηθείας της πιο προηγμένης τεχνολογίας- να αντικαθιστούν αυτές τις χειρόγραφες σημειώσεις με ψηφιακά δεδομένα τα οποία δομούν αναλυτικές, ηλεκτρονικές βάσεις που «χαρτογραφούν» τις νευρολογικές παθήσεις στη χώρα μας. Η πολύτιμη αυτή «χαρτογράφηση» είναι μία από τις ποικίλες δραστηριότητες του Ελληνικού Κέντρου Νευροχειρουργικής Ερευνας (ΕΚΝΕ) «Πέτρος Σ. Κόκκαλης», το οποίο εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ επισήμως κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Κέντρο δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς. Ο ένας εξ αυτών αφορά τη δημιουργία και τη λειτουργία προηγμένων βάσεων δεδομένων, όπου καταχωρίζονται αναλυτικά τα στοιχεία των ιατρικών φακέλων των ασθενών που εισάγονται στη Νευροχειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού. Το όλο σύστημα λειτουργεί «on line», όπως εξήγησε στο «Βήμα» ο υπεύθυνος Ιατρικής Πληροφορικής του Κέντρου κ. Αθ. Χατζής. Οσα συμβαίνουν στο χειρουργείο, στους θαλάμους ασθενών ή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αποστέλλονται και εισάγονται κατευθείαν στη βάση με τα στοιχεία του κάθε ασθενούς. Σε πραγματικό χρόνο έχουν όμως τη δυνατότητα και ειδικευόμενοι ή ειδικευμένοι γιατροί να παρακολουθούν από το κτίριο της Πλουτάρχου επεμβάσεις που διενεργούνται από τους ειδικούς της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού. Προς γνώσιν και… συμμόρφωσιν με τις νέες εξελιγμένες τεχνικές και τα δεδομένα.

Εκτός από αυτή τη γενική βάση δεδομένων υπάρχουν όμως και εξειδικευμένες που αφορούν διαφορετικές παθήσεις και συγκεκριμένα την επιληψία, τη νόσο του Πάρκινσον, τις δυστονίες, τη σπαστικότητα και τον χρόνιο πόνο. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Σακά, η ειδική βάση για την επιληψία που ονομάζεται ΕΡΙLDΑ- είναι μία από τις πιο εξελιγμένες διεθνώς-, η οποία έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοϊατρικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, φέρνει τους έλληνες ειδικούς στην πρωτοπορία σε ό,τι αφορά μια πάθηση που «πλήττει» χιλιάδες Ελληνες. Η αναλυτική αυτή καταγραφή των νευρολογικών παθήσεων επιτρέπει όχι μόνο την καλύτερη αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς με θεραπείες «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του, αλλά την ίδια στιγμή παρέχει πλούσιο υλικό που μπορεί να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη, για πρώτη φορά, εικόνα σχετικά με τις συγκεκριμένες ασθένειες στη χώρα μας.

Sorry, the comment form is closed at this time.

   
© 2011 athanassios.gr content is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License Creative Commons Licence
Suffusion theme by Sayontan Sinha